4 Savjeta kako možete iskoristiti mobilni marketing za privlačenje novih kupaca

mobilni marketing
  Kvaka25   lip 17, 2015   Nekategorizirano   Komentari isključeni za 4 Savjeta kako možete iskoristiti mobilni marketing za privlačenje novih kupaca

4 Savjeta kako možete iskoristiti mobilni marketing u vašu korist!

Kada ste zadnji put vidjeli nekoga bez svog mobitela u ruci? Kroz svoje mobitele, Vaši klijenti imaju pristup internetu u bilo koje vrijeme i mogu pristupati vašoj Facebook stranici, web stranici, web shopu ili mobilnoj aplikaciji.

Važno je znati koliko vaših kupaca komunicira s vašim biznisom putem svojih mobilnih uređaja tako da možete prilagoditi svoj mobilni marketing unutar cjelokupnog marketinškog miksa. Jedan od najlakših načina da provjerite svoj mobilni  promet je da se prijavite na svoj Google Analytics račun. Nakon što ste ušli u nadzornu ploču – Admin Nadzorna ploča, idite na Audience> Overview> Mobile> Overview.

Tu ćete vidjeti postotak posjetitelja koji su pregledavali vaše web stranice podijeljene po uređajima od stolnih računala, mobilnih telefona i tableta.

Također možete saznati i koje vrste mobilnih uređaja Vaši posjetitelji koriste.
Idite na Čitatelji> Pregled> Mobilni> Uređaji  gdje možete vidjeti popis uređaja i postotak svojih mobilnih posjetitelja koji koriste određeni model. Ovaj podatak je važan, ako ste  odlučili napraviti mobilnu aplikaciju za svoju tvrtku, jer ćete znati na koju se platformu odlučiti  na temelju korištenja vaše publike.

1. Izrada vaše web stranice mora bili mobile friendly

Unatoč malim dimenzijama samog uređaja (najčešće smartphonea), potrošači očekuju da imaju isto online iskustvo s vama kao što bi imali putem stolnog kompjutora. Najlakši način da to učinite je da vaša web stranica bude prilagođena za različite ekrane na odgovarajući način. To znači da će se dizajn web stranice prilagoditi ekranu, ali sadržaj će ostati isti.

Dinamična web stranice je ona koja osigurava specifične sadržaje za mobitele i mobile-friendly zaslone za mobilne posjetitelje dok istovremeno prikazuje puni opseg sadržaja i kupcima na stolnom kompjutorima. Ključ da bi ovo funkcioniralo je da znate što vaši posjetitelji najviše traže i gledaju na vašem situ kada su mobilni (radno vrijeme, lokacija, klikni za poziv broj telefona, posebne ponude, itd) i osigurati da to vide na svom ekranu kada su mobilni. Izraditi dinamičnu stranica nije jednostavno, tako da će te morati angažirati profesionalce da vam to naprave.

2. Mobile search ili mobilno pretraživanje

Jedna od najčešćih funkcija mobilnog telefona je naravno mogućnost pretraživanja na internetu. Kao i kod desktop pretraživanja, najveća tražilica je Google, pa želite iskoristiti sve mogućnosti da se vaša web stranica dobro slaže s Googlom.

Prvo, ako imate biznis od „cigle i betona“ odnosno ako vaš biznis ima fizičku lokaciju gdje kupci kupuju vaše proizvode, punu pozornost usmjerite da vaš biznis bude prikazan na Google Places. Kada kupac na mobitelu pretražuje lokalne tvrtke, Google mu daje informacije na Kartama pri vrhu pretraživanja. Neka informacije budu što opširnije dodavanjem fotografija, videa, detaljnog opisa, radnog vremena, i bilo koje druge pojedinosti. To je najbolji način da vas besplatno mogu naći lokalni pretraživači.

Drugo, morate znati da Google kaže da je responsive web onaj koji oni preporučuju kada šalju mobilne pretraživače tj. vaše potencijalne kupce koji traže informaciju.
Treće, mobilno oglašavanje odličan je način da vas se nađe na internetu i da privučete posjetitelje na vašu stranicu.

3. Integriranje SMS poruka u svoj online marketinški mix

Jedan od najmoćnijih alata za mobilni marketing je SMS poruka. Najbolji način da se uklopi SMS poruka s online marketingom je pomoću vaših marketinških aktivnosti tj. da se potencijalni kupci registriraju na vašu listu preko brojeva telefona. Tada možete koristiti tekstualne poruke kao način kako doći do svojih kupaca.Nakon što ste izgradili popis SMS pretplatnika stvaranjem uvjerljivog razloga za njih da se prijave na vašu listu,  slijedi slanje SMS poruka s vrstom informacija koje ste im obećali prilikom prijavljivanja. Evo nekoliko ideja za sadržaj SMS poruka:

Kratki savjeti ili strategije koje vaša publika može koristiti
• Mobilni kuponi i popusti
• Podsjetnici raznih degustacija i drugih događaja
• Najave novih izdanja ako se bavite izdavaštvom
• obavijesti o okupljanjima i druženjima na događajima…itd.

4. Mobilna aplikacija ili ne

Ako ste odlučili napraviti mobilnu aplikaciju trebate dobro razmisliti s obzirom na investiciju koja može biti i do 100.000 kn, da li će ona nuditi nešto zbog čega će je korisnici često koristiti? Zato što korisnici koji skinu aplikaciju, ako je redovito ne koriste, velike su šanse da će je izbrisati.

Ako ste mislili raditi aplikaciju samo zbog informacija o vašem biznisu gdje bi bile informacije o lokaciji i radnom vremenu onda vam aplikacija nije potrebna. Trebate samo mobile friendly stranicu.

Ako će aplikacija biti takva da im dajete pristup tj. account kao npr. webshop ili profil za naručivanje i plaćanje ili aplikacija na kojoj će se igrati onda možete razmišljati o naručivanju mobilne aplikacije.