Marketing automatizacija je tehnologija koja upravlja marketinškim/prodajnim procesima kompanije, kroz nekoliko različitih kanala, potpuno automatski.

Sve kompanije u osnovi imaju istu želju, a to je više prihoda uz manje troškove. No, mnoge kompanije teško uspijevaju usmjeriti ljude, procese i tehnologiju kako bi ostvarili te ciljeve.

Marketing automatizacija rješava taj problem. Ona pomaže pojednostaviti, automatizirati, izmjeriti marketinške zadatke i tijek rada kako bi se postigli bolji prodajni rezultati i poboljšala učinkovitost. 

Mnogi marketinški odjeli ili e-Commerce odjeli automatiziraju repetitivne poslove kao što su e-mail marketing, objave na društvenim mrežama, Facebook Ads ili Google Ads kampanje ne samo zbog efikasnosti nego i zbog personaliziranog odnosa s korisnicima koji mogu pružiti svojim kupcima zahvaljujući tehnologiji marketing automatizacije. 

Što marketing automatizacija radi?

POMAŽE U BOLJEM RAZUMJEVANJU KUPACA

Personalizirani odnos s kupcem dovodi do povećanja lojalnosti. Kroz marketing automatizaciju možemo personalizirati svaku interakciju s kupcem na osnovi analitike i podataka kako bi stvorili idealan customer journey za naše brendove.

IMPLEMENTIRA KOMPLEKSNE STRATEGIJE

Važno je imati redovite i smislene interakcije s potencijalnim kupcima kako bi gradili odnos i redovito stvarali vrijednost za kupca kroz određeno vrijeme. Uz pomoć automatskih strategija možemo dobiti kvalitetne leadove i slati personalizirane poruke različitim segmentima naše publike na osnovi njihovog interesa kroz automated workflows, podataka iz CRM-a, webchata ili društvenih mreža. Tada možemo slati personalizirane poruke na osnovi ponašanja kupaca i poboljšati odnos s njima.

OSLOBAĐA VRIJEME ZA ZAHTJEVNIJE POSLOVE

Marketing automatizacija se najviše koristi u digitalnom marketingu kako bi kampanje postale efikasnije, a profesionalci produktivniji. Automatizacijom repetitivnih poslova oslobađa se vrijeme za fokusiranje na kreativnije i smislenije zadatke koje rezultiraju boljim prodajnim rezultatima kroz zadržavanja kupaca i građenja odnosa.

SMANJUJE TROŠKOVE I RESURSE

Marketing automatizacija smanjuje vrijeme za odrađivanje poslova, smanjuje trošak kroz bolju efikasnost kampanja. Ušteda na vremenu i troškovima se povećava kako kompanija sve više raste u veličini i kompleksnosti.

Automatizacija marketinga stvara relevantan sadržaj i poruke kroz mnogo kanala. Možemo slati newsletter s dinamičkim personaliziranim sadržajem koji je daleko više od lijepljenja imena kupca u naslov maila. Integrirati mobilne poruke putem SMS, Whatsupa ili Vibera s newsletterom i Google/Facebook kampanjama na društvenim mrežama. Generirati digitalne oglase koji se pojavljuju u pravo vrijeme na pravom mjestu za pravu osobu. Uz to, može preporučiti točno prave proizvode na svojoj web stranici za svakog pojedinog korisnika – automatski. 

Pomoću marketinške automatizacije možete dosegnuti kupce na njihovom putu bez obzira gdje se oni nalazili u životnom ciklusu kupaca – od akvizicije do lojalnih fanova. Pružanjem pravovremenog relevantnog sadržaja koji dolazi do kupaca kada, gdje i na način kako njima odgovara – pretvara potencijalne kupce u vjerne fanove vašeg brenda.

Poduzeća koja koriste marketing automatizaciju kako bi gradili odnos s
posjetiteljima na webshopu, dostižu 451% rast u povećanju leadova.

Kako bi krenuli s marketing automatizacijom moramo krenuti od postavljanja ciljeva i definiranjem strategije kako ćemo ih postići. Zatim odlučite što želite da marketing automatizacija radi za vas. To možemo napraviti kroz ova 4 koraka: 

PROCES:

Ako znate točno što želite postići onda će vam biti i lakše izabrati softver za
marketing automatizaciju. Napravite popis potreba i što bi željeli usporedite koja rješenja odgovaraju vašim kriterijima. Ovdje vam mi možemo pomoći i ponuditi rješenje koje će biti idealno za vas.

Jednom kada se odabrali platformu tj. softver izaberite ljude u kompaniji koji će koristiti alate i educirajte ih. Iz našeg iskustva idealno je da su to ljudi iz prodaje ili marketinga. To svakako treba biti netko tko će zaista znati i koristiti taj softver i odgovoriti na sva pitanja tima. Dobro odabrani softver donosi novu vrijednost i sinergiju u vaš marketing i prodajni tim. 

To bi trebalo biti rješenje koje ima u sebi CRM, lead marketing, e-mail marketing, sms marketing, livechat, social media marketing, retargeting, sales funneling, visitor profiling itd. kako bi funkcionirao kroz nekoliko odjela. Nakon što je marketing automatizacija postavljena i aktivna, potrebno je samo provjeriti poslovne procese da li rade kako je i zadano.

Izvještavanje i napredna analitika u kombinaciji s umjetnom inteligencijom pomaže da svi prodajni i marketinški napori imaju utjecaj na rezultat i ostvarenja ciljeva osiguravajući da softver mjeri potrebne podatke i daje povratnu informaciju. Dobivamo podatak koji KPI valja posebno pratiti i koji utječe najviše na rezultat odnosno koji marketinški napori daju najbolji ROI.

Nakon što se softver počne puniti podacima, možemo početi optimizirati kako bi dobili optimalne rezultate.
Kada stvaramo prodaju od nekoliko kanala ili marketinških aktivnosti onda znamo i koji kanali i aktivnosti su efikasni, a koji nisu. Npr. možemo zaključiti da je neki kanal odličan za dobivanje kontakata potencijalnih kupaca, a drugi kanal je efikasan u pretvaranju tih kontakata u prodajni funnel, a treći kanal je efikasan u pretvaranju tih kontakata u prave i lojalne kupce.

Za više informacija kako uspostaviti marketing automatizaciju u svoje poduzeće slobodno nam se javite i zatražite besplatne konzultacije.

Želim besplatne konzultacije!

Nakon što popuniš online formu stiže ti povratni poziv naših stručnjaka za marketing automatizaciju. Saznat ćeš detalje ponude i sve ostale informacije koje te zanimaju.
  Naš stručnjak za marketing automatizaciju će raditi s vama i biti dio tima, a posao će sadržavati:

  • Savjetovanje i dijeljenje najbolje prakse koje bi trebali implementirati
  • Priprema i import baze za prve akcije
  • Konfiguracija webshopa, povezivanje i unos korisnika
  • Konfiguracija bodovanja kupaca, segmentacija i osnovne postavke procesa marketing automatizacije
  • Monitoring efekata implementacije i optimizacija

  RELATED PROJECTS.

  Kontaktiraj nas

  Želim besplatne konzultacije!

  Nakon što popuniš online formu stiže ti povratni poziv naših stručnjaka za marketing automatizaciju. Saznat ćeš detalje ponude i sve ostale informacije koje te zanimaju.